اثر چاپ‌نشده محمود گلابدره‌ای منتشر شد

داستان منتشرنشده محمود گلابدره‌ای با عنوان «لنده‌ی قناری» به چاپ رسید.

علی خلیلی، وصی محمود گلابدره‌ای در انتشار آثار این نویسنده فقید، به ایسنا گفت:‌ به تازگی برای نخستین‌بار داستان «لنده‌ی قناری» نوشته محمود گلابدره‌ای به صورت کامل منتشر شده است. این کتاب توسط انتشارات دفتر نشر معارف وابسته به نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها در ۴۸ صفحه و با قیمت ۳۵۰۰ تومان به چاپ رسیده است.

مدیر انتشارات دالمن درباره این اثر گفت: «لنده‌ی قناری» نزدیک به ۵۰ سال قبل نوشته شده است، اما گلابدره‌ای هیچ‌گاه نتوانست آن را به صورت یک‌جا چاپ کند. این اثر در دوره قبل از انقلاب توقیف بود با این حال مولف فصل دوم این کتاب را در سال ۱۳۵۲ در مجموعه «اباذر نجار» به چاپ رسانده بود.

او درباره علت توقیف این اثر محمود گلابدره‌ای قبل از انقلاب گفت: این اثر در رابطه با انقلاب فرمایشی شاه و مردم یا همان انقلاب سفید شاه است. گلابدره‌ای در این اثر این انقلاب را به تمسخر گرفته است. داستان وضعیت فلاکت‌بار معیشت روستاییان مخصوصا اهالی مناطق شمالی کشور  را روایت می‌کند. حکایت یک روستایی که با قطع درختان و سوزاندن آن‌ها و تبدیل‌شان به زغال زندگی می‌گذراند و در این بین عده‌ای از درباریان برای تفریح به جنگل می‌آیند. این داستان درباره استثمار مردم توسط عوامل رژیم است. این قصه مطابق میل رژیم شاه نبود به همین خاطر توقیف شد، اما گلابدره‌ای با رندی خاص خود و ارتباطاتی که داشت در سال ۵۲ قسمتی از آن را در مجموعه «اباذر نجار» به چاپ رساند.

خلیلی افزود: بعد از انقلاب نیز گلابدره‌ای به خاطر طوفانی که در زندگی شخصی‌اش ایجاد شده بود نتوانست به همه آثاری که نوشت سروسامان بدهد؛ به همین خاطر چاپ این کتاب مغفول مانده بود تا این‌که به تازگی و برای اولین‌بار از سوی نشر معارف وابسته به نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها به چاپ رسیده است. این نهاد قبلا چاپ یازدهم کتاب «لحظه‌های انقلاب» این نویسنده را منتشر کرده است.

به گفته او، کتاب‌های «آقا جلال»، «چلچله‌ها»، «تشییع جنازه احمد شاملو» و دیگر آثار گلابدره‌ای مجوز چاپ گرفته و به مرور از سوی دفتر نشر معارف منتشر خواهد شد.

محمود گلابدره‌ای سال ۱۳۱۸ در شمیران به دنیا آمد و جلال آل احمد از معلم‌های دوران مدرسه او بود. گلابدره‌ای پس از به پایان رساندن دوران متوسطه، وارد دانشگاه تهران شد و تحصیل در رشته ادبیات را آغاز کرد، اما پس از مدتی تحصیلش را نیمه‌کاره رها کرد. سپس به لندن رفت و در دانشگاه بین‌المللی لندن در رشته ادبیات انگلیسی درس خواند.

گلابدره‌ای با انتشار رمان «سگ کوره‌پز» در دهه‌ ۱۳۴۰ به عرصه‌ نویسندگی وارد شد. او در سال ۱۳۵۰ رمان «پر کاه» را نوشت و رمان «بادیه» را در سال ۱۳۵۶ به چاپ رساند. «لحظه‌های انقلاب»، «پرستوها»، «دال»، «صحرای سرد»، «حکومت نظامی»، «سنگ به مثقال»، «آقا جلال» و «سفر به حجله‌گاه عشق» از دیگر آثار او هستند.

گلابدره‌ای در دوره‌ای از زندگی ۱۰ سال بی‌خانمانی و خیابان‌خوابی را در آمریکا تجربه کرده بود.

او پس از یک دوره بیماری و بستری شدن در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان الغدیر تهران ۱۵ مردادماه سال ۱۳۹۱ در خانه‌اش درگذشت.

پیکر این نویسنده ۱۸ مردادماه در قطعه‌ نام‌آوران بهشت زهرا (س) به خاک سپرده شد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا